Politika upotrebe kolačića

Što su kolačići

Kolačić je mala tekstualna datoteka koja pohranjuje postavke web stranica. Preuzima se na računalo korisnika kada posjeti web mjesto radi identificiranja pojedinih uređaja i postavki. Web preglednik čita informacije koje nosi kolačić radi pružanja ugodne korisničke usluge na web mjestu. Pohrana kolačića nalazi se pod kontrolom preglednika koji pojedinac koristi - ovaj kolačić po želji može biti ograničen ili onemogućen u bilo kojem trenutku.

Zašto su kolačići potrebni

Neki su kolačići ključni za osnovno djelovanje web mjesta i koriste se prilikom prvog pristupa web mjestu. Ostali kolačići bitni su za pružanje web-usluga prilagođenih korisnicima. Kolačići poboljšavaju i ubrzavaju komunikaciju između korisnika i web mjesta omogućujući web mjestu pokretanje aplikacija i pamćenje pojedinih postavki. Neki kolačići pomažu u provedbi statistika posjeta web mjestu i individualnih postavki. Oni su dizajnirani za rješavanje bilo kakvih problema u dizajniranju web stranice s kojom se pojedinac može susresti i udovolji preferencijama.

Pristanak pojedinca

Prilikom prvog posjeta web mjestu, pojedinac se informira o upotrebi i vrstama kolačića koje web mjesto prikuplja. Za upotrebu određenih kolačića pojedinac se mora složiti. Suglasnost može dati pojedinac pri prvom posjetu web mjestu i naknadno je u bilo kojem trenutku moguće opozvati ili dodatno usavršiti.

Vrste kolačića

Postoje različite vrste kolačića koje uglavnom dijelimo u sljedeće skupine:

  • Privremeni ili sesijski kolačići koji se koriste od trenutka kada korisnik otvori preglednik do zaključenja sesije i zatvaranja preglednika. Oni se koriste za pohranu privremenih podataka i za rad na web mjestu;
  • Trajni ili pohranjeni kolačići koji ostaju pohranjeni neko vrijeme nakon što pojedinac zatvori preglednik. Oni zahtijevaju pristanak pojedinca i mogu se zadržati najviše jedne (1) ili dvije (2) godine od posljednje uporabe web mjesta;
  • Naši kolačići dolaze s vaše web stranice i mogu biti trajni ili privremeni. Ovi kolačići prikupljaju podatke o preferencijama svakog posjetitelja web stranice i koriste ih za potrebe analize.

Kolačići na našoj web stranici

Na web stranici www.eon.hr koristimo sljedeće kolačiće:

  1. Nužni kolačići za rad web stranice su oni koji omogućuju osnovno funkcioniranje web mjesta. Bez instaliranja ovih kolačića ne možemo vam pružiti nesmetan pristup mjestu.

  2. Kolačići web analitike su ti koji nam pomažu da razumijemo kako pojedinci koriste našu web stranicu. Svrha je poboljšati usluge, razlikovati korisnike i otkloniti potencijalne probleme. Pomažu nam u poboljšanju korisničkog iskustva i prepoznavanju zahtjeva i trendova. Za upotrebu ovih kolačića potreban je pristanak pojedinca.

Upravljanje i brisanje kolačića

Promjene u načinu na koji se upotrebljavaju kolačići, uključujući blokiranje ili brisanje, pojedinac može urediti promjenom postavki u skladu s tim. To se može uređivati na web mjestu (pri prvom i sljedećem posjetu) ili već popraviti promjenom postavki vašeg preglednika. Većina web preglednika omogućuje pojedincu da prihvati ili odbije sve kolačiće, prihvati samo određenu vrstu kolačića ili naznači da web mjesto želi spremiti kolačić. Kolačiće spremljene u pregledniku pojedinac može lako izbrisati. U slučaju promjena, nadogradnje preglednika ili softvera, postavke će možda trebati osvježiti pojedinac. Za pomoć u postavkama kolačića preglednika, pojedinac može pronaći karticu "pomoć" preglednika za svaki preglednik. Praćenje Google Analytics-a također se može onemogućiti sljedećom vezom.

Upute za uređivanje kolačića u pojedinim preglednicima